søndag 13. desember 2015

Om å brenne seg i sosiale medier

Det er ikke alltid at kampanjer i sosiale medier går slik det er tenkt, eller at fokuset blir slik kampanjeskaperne har forestilt seg.
Et eksempel på en feilslått kampanje er Freia sin "#det nære" kampanje i sosiale medier.

Her skulle man knytte freia melkesjokolade opp mot de nære tingene i livet. Meningen var å få inn gode setninger, og slagord om positive ting folk forbandt melkesjokoladen med. Man kunne  skrive en tekst eller noen få ord om emnet på en sjokoladeplate, og teksten ble publisert på Freia sin side.



Problemet var at samtidig som kampanjen kom var det i fokus at palmeolje var skadelig og giftig, og det ble kjent at Freia brukte palmeolje i noen av sjokoladene sine. En TV kanal hadde ett program om skadelig palmeolje på samme tidspunkt som reklamekampanjen, samt at en kjent blogger tok opp temaet om palmeolje i ett av Freia sine produkter. Dette skapte negativ oppmerksomhet rundt freia. På grunn av alt det negative fokuset begynte folk å misbruke kampanjen og publisere negative ord og setninger. Dette ble etterhvert ganske omfattende, og Freia prøvde å blokkere visse ord fra å bli publisert. I ettertid mener flere at noe av det Freia gjorde feil var å ikke gå ut i sosiale medier og være mer tilgjengelig. Det negative fokuset ble jo såpass omfattende at det er ikke sikkert de kunne gjort så mye akkurat når det stod på som verst, men mange mener at de kunne kunne gitt kommentarer og forsvart seg. Det beste hadde vært å valgt et annet tidspunkt for kampanjen ,og/eller valgt noe annet enn en hashtagg/ emneknagg i denne kampanjen, hvor folk kunne bruke den ukritisk.

Emneknagger kan være et greit virkemiddel, men emneknagger kan brukes av alle. Det er derfor lett å misbruke dem. Og selv om oppfinneren av reklamekampanjen og emneknaggen legger ned selve kampanjen, kan emneknaggen fortsatt brukes.



Andre feilslåtte kampanjer med emneknagger,  er statsministerens kampanje med #minregjering, eller Høyres emneknagg "#gladfor "hvor man kunne skrive "#gladfor at regjeringen får til"etterfulgt av noe man var glad for at de fikk til. Dette ble et feilslått prosjekt og misbrukt av de som ikke synes så mye om regjeringen:


Tror det er lurt å tenke på hva man skal reklamere for og hva slags kampanje som passer best. Ikke alltid det er så lurt å bruke kampanjer hvor det innbys til å skrive sitater og tekst tilknyttet en spesiell hashtag.  Spesielt ikke hvis produktet gjerne har lett for å få en negativ vinkling.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar